«Як у найкращих будинках Парижа»: 7 секретів сервірування столу в домашніх умовах

0 Від admin

Словосполучення «сервірування столу» у багатьох викликає асоціацію з урочистими прийомами вищого суспільства. Насправді, дотримуючись простих правил, можна прикрасити навіть звичайнісіньку домашню вечерю. Накриваючи стіл, зовсім необов’язково використовувати десятки екзотичних приладів і тарілок. Досить дотримуватися семи простих рекомендацій.

  1. Скатертина задає тон. Скатертина може мати будь-який колір, але її обов’язково потрібно випрати і випрасувати. Розміри скатертини повинні відповідати формі та розміру столу. Спуск скатертини – від 25 до 30 см. Неприпустимо, щоб спуск був нижчим за сидіння стільців, оскільки це створює незручності для гостей. Домашнє сервірування допускає заміну скатертини доріжками та подтарельниками.

«Як у найкращих будинках Парижа»: 7 секретів сервірування столу в домашніх умовах

Варіанти сервірування зі скатертиною та з серветкою-підкладкою

  1. Вибираємо тарілки для їжі, а чи не для краси. Перед гостем потрібно ставити лише ті тарілки, які будуть потрібні йому під час їжі. Єдиний виняток – велика сервірувальна тарілка, яку ставлять у самому низу. Накриваючи стіл удома, її можна не використовувати. Якщо гостям подається перша страва, то використовується глибока тарілка для супу, якщо закуска – закусочна тарілка. Не варто виставляти перед гостями піраміду з непотрібного посуду. Це неестетично та незручно. У верхньому лівому кутку іноді розміщують пиріжкову тарілку невеликого діаметру.
  2. Столові прилади за кількістю страв. З розстановкою приладів все набагато простіше, ніж здається. Зліва від тарілки мають бути вилки, праворуч – ножі та ложки. Якщо подається десерт, зверху кладуть чайну чи десертну ложечку.

Сервірування столу приладами

  1. Розміщуємо келихи від більшого до меншого. Якщо порівняти тарілку з циферблатом годинника, келихи ставлять на двійку. Спочатку виставляють келихи для вина, далі келихи-флюті для шампанського, склянки для соку та чарки для міцних напоїв. Скляні поверхні мають бути натерті до блиску.
  2. Серветки – поле для експериментів. Суворих правил подачі серветок немає. Їх можна покласти на тарілку, під неї чи поруч із приладами. Скріпити кільце чи красиво скласти. Остаточне рішення за господаркою. фарбування столу серветками
  3. Забувати про декор не можна. Стіл без декору – це нудно та повсякденно. Ваза з квітами, свічки, страва із фруктами – все це створює приємну атмосферу. Не забудьте про тематичний декор. Для новорічного столу можна використовувати ялинкові прикраси, шишки, для Великодня – гілки верби, підставки під яйця, фігурки чи свічки у вигляді зайців, а на 8 березня, звичайно, квіти.

«Як у найкращих будинках Парижа»: 7 секретів сервірування столу в домашніх умовах

Сервірування столу до Великодня

  1. Розставляємо страви від центру столу. У центрі столу потрібно розмістити найбільші страви. У міру віддаленості від центру розміри страв повинні зменшуватися.

Знаючи 7 простих правил сервірування, кожна господиня може здивувати гостей та створити урочисту атмосферу за столом.