Які подарунки потрібні дітям та як їх обирати?

0 Від admin

Діти, оточені любов’ю батьків, безперечно, отримують безліч подарунків. Окрім свят, дорослі часто балують дитину без приводу – дуже хочеться побачити радісні емоції на її обличчі. Також не варто забувати, що у багатьох є бабусі, дідусі, дядьки та тітки, які також не приходять до малюка з порожніми руками. І який же їхній розлад, якщо він не дуже зрадів чи взагалі відклав річ у далеку скриньку. Особливо прикро, якщо подарунок був дорогий і вибирався із любов’ю.

Чому так відбувається? Дорослі часто звертають увагу на те, що модно, є в інших дітей, корисно чи дитина давно хотіла. Але важливо купувати саме те, що син чи дочка справді хоче отримати на даний момент. Актуальність подарунка – найголовніше. А ціна, його масштабність чи розумність – це другорядні чинники.

Які подарунки потрібні дітям та як їх обирати?

Якщо подарунок для дитини подобається вам, то він не зобов’язаний подобатися йому

Для батьків є кілька порад від психологів та педагогів, яких варто дотримуватися, щоб дитина отримувала те, що хотіла, а дорослі не відчували образи та розчарування.

Насамперед, не потрібно будувати надій на реакцію малюка. Ви думаєте, що він повинен стрибати до стелі від радості, коли отримає величезний екскаватор або ляльку, що говорить, але такого може не статися. Можливо, саме в цей момент син чи дочка думали про іншу річ чи просто не виявили емоцій належним чином.

Буває й так, що одразу іграшка дуже сподобалася. Але погравши трохи більше години, її відкладають убік, а гру вступає старенький розбитий поїзд. Ще батьки часто дарують саме те, про що вони мріяли у своєму дитинстві. Наприклад, мама все дитинство мріяла про ляльковий будиночок, де є маленький посуд і меблі. Купуючи дорогий подарунок, вона не може навіть уявити, як радіє її донька. Але дівчинка спокійно ставиться до подарунка, адже це було бажання мами, а не її.

Дитина має право розпоряджатися своїми подарунками

Дорослим важливо розуміти, що яка б цінність сюрпризу не була, вона тепер належить дитині. Це означає, що він самотужки їм розпоряджається. Може поламати, комусь подарувати, втратити, обміняти на щось, взяти з собою на вулицю чи поїздку. Звичайно, варто пояснювати важливість берегти речі, доглядати їх, пояснювати ціну. Але тепер будь-яка іграшка – це власність дітей.

Коли тато з радістю дарує синові гарну машину, він чекає, що іграшка прослужить довго. Але синок може грати з нею як хоче – відкручувати колеса, садити у неї фігурки, створювати іграшкові аварії. Це його гра. Не можна лаяти малюка за його фантазії та втілення їх у життя.

Не дорікайте дитині подарунками

Не забувайте, що дитина нічого не повинна замість подарунків. Зрозуміло, якщо це не було застережено заздалегідь. Деякі батьки купують іграшку чи солодощі дітям за їхні заслуги чи гарну поведінку. Тоді можна чекати від малюка виконання обіцяного. Але в іншому випадку подарунок – це подарунок.

Мама та тато можуть засмутитися, якщо син чи дочка не прибрали за собою гри, речі, не зробили домашнє завдання, не допомогли по дому або прийшли з прогулянки невчасно. Часто моралі супроводжуються згадкою про те, що було куплено малюку. “Я тобі нову іграшку купив, а ти навіть свої пазли зібрати не хочеш!” або «Ось купуєш тобі солодощі, а ти не слухаєшся!». Не варто так робити, адже наступного разу, отримуючи подарунки, дитина думатиме, що має їх «відпрацювати» чи заслужити.

Виховуючи дітей, не потрібно намагатися маніпулювати ними за допомогою подарунків. Краще робити сюрпризи на свята і просто так, показуючи таким чином свою любов та турботу.

Які подарунки потрібні дітям та як їх обирати?

Не варто дарувати дорогі подарунки

Проблема багатьох дорослих у тому, що вони витрачають занадто багато грошей на іграшку, очікуючи, що дитина її берегтиме. Це може бути колекційна машинка чи лялька, м’яч із автографом футболіста чи дизайнерський блокнот. Діти є діти. Їм хочеться грати та користуватися річчю, а не поставити на полицю і дивитися на неї.

Тому, якщо ви хочете зробити справді хороший подарунок, то потрібно дарувати те, що хоче дитина. Регулюйте вартість подарованої речі самостійно так, щоб потім не забороняти дитині її чіпати і не засмучуватися, якщо іграшка поламається.

Спостерігайте за сином та донькою – найчастіше їм подобаються не дорогі подарунки, а бажані. Набагато краще порадувати їх звичайним стрибунцем, ніж дорогою грою, але зробити це у потрібний момент. Коли малюки підростуть, тоді зможуть самі вибирати кращі речі. Вони розумітимуть, яку машинку можна ламати, а яку краще поставити на полицю як прикрасу. А поки діти маленькі, дайте їм можливість насолодитися веселою грою з тими іграшками, які їх радують.