Чому з’являються синці на шкірі навіть від незначних забитих місць?

1 Від admin

З усіх побутових травм синці, мабуть, є найпоширенішими. Оскільки вони зазвичай не відрізняються особливою хворобливістю і не супроводжуються пошкодженням шкіри, багато хто просто ігнорує їх.

Однак деякі стурбовані тим, що синці з’являються дуже часто і, здавалося б, через дрібничну дію. Іноді людина навіть не може пригадати, де він ударився і поставив собі синюшну пляму. Поговоримо про те, які причини «безпричинних» синців.

Що таке синець?

Синяк – це різновид гематоми, яка є підшкірним скупченням крові, що вилилася в результаті розриву судини. По суті, це закрита кровотеча, локалізована у підшкірно-жировій клітковині. Найчастіше формується внаслідок забиття м’яких тканин при ударі або падінні.

За період свого існування синець змінює забарвлення від багряно-синюшного до зелено-жовтуватого. Червоно-синій колір синця надає головний білок крові – гемоглобін. Усі подальші трансформації відтінків відбуваються за участю продуктів його розпаду – білівердину та білірубіну.

Випливаючи з пошкодженої судини, кров подразнює навколишні тканини і викликає їх запалення, набряк та болючі відчуття. Болючість синця та його розміри залежать від типу судини.

Чому з'являються синці на шкірі навіть від незначних забитих місць?

При травмуванні капілярів утворюються незначні за розмірами та дискомфортними проявами гематоми, які проходять самостійно протягом кількох днів без будь-яких ускладнень.

Якщо зачеплені вени або артерії, формуються великі синці. Тут вже існує ризик інфікування та нагноєння, тому такі синці в жодному разі не залишають поза увагою фахівця.

Про що свідчить підвищена схильність до утворення синців?

Насамперед про крихкість судинної стінки та знижену в’язкість крові. Вони, у свою чергу, можуть бути симптомами різних станів.

Нестача мікроелементів

Синці пов’язують з дефіцитом таких речовин, як вітаміни В12, К, С, рутин. Вітамін В12 бере участь у формуванні еритроцитів – червоних кров’яних тілець. Його нестача призводить до порушення кровотворення та часткового руйнування еритроцитів.

Вітамін До важливий для системи згортання крові. Його недостатність може призвести до повільної згортання крові та сприяти її тривалому застою під шкірою. А отже, кровотечі та синці стають звичайною справою.

Біофлавоноїд рутин зміцнює стінки капілярів, регулює тиск крові та має протизапальні властивості. Якщо його не вистачає, виникають гематоми і рани, що погано гояться.

Вітамін С (аскорбінова кислота) також сприяє зміцненню судинних стінок. При дефіциті вітаміну С люди відзначають появу синців від незначних забитих місць і навіть натискань на шкіру, а також кровоточивість ясен.

Прийом низки препаратів

Регулярне виникнення синців може бути пов’язане з прийомом кроворозріджувальних ліків (антикоагулянти), протитромбічних засобів (антиагреганти), кортикостероїдних препаратів та оральних контрацептивів.

Не скасовуйте самостійно те лікування, яке призначив лікар. Просто повідомте йому про такий побічний ефект, щоб він скоригував схему терапії та підібрав засоби для попередження крововиливів та зміцнення стінок судин.

Варикоз

Розширені вени втрачають тонус та еластичність, кров у них застоюється через порушення роботи венозних клапанів. Навіть незначний за силою вплив може призвести до утворення мікротріщин на стінках судин та крововиливу.

Чому з'являються синці на шкірі навіть від незначних забитих місць?

Тромбоцитопенія

Тромбоцити забезпечують згортання крові та формування згустків при крововтратах. Їх дефіцит призводить до порушення коагуляції крові і, як наслідок, підвищеної кровоточивості, гематом (синяків), темно-червоної висипки на шкірі, яка не зникає при натисканні.

Тромбоцитопенія може розвиватися внаслідок імунних порушень, анемій, медикаментозної дії, збільшення розмірів селезінки та підвищеної утилізації тромбоцитів, онкологічних процесів.

Геморагічний васкуліт

Геморагічний васкуліт – це запалення, що вражає головним чином дрібні судини. Стінки капілярів стають ламкими найчастіше після лікування інфекційних захворювань. Одночасно на тілі виникає розсип дрібних синців. Що є першопричиною – інфекція або прийом препаратів (жарознижувальних, антибіотиків) – сказати складно.

Цукровий діабет

Підвищений рівень цукру на крові також призводить до крихкості судинної стінки, збільшуючи ризик появи гематом. Будь-які шкірні та підшкірні ушкодження гоїться при діабеті тривалий час.

Поява синців може бути фізіологічною особливістю, не пов’язаною із внутрішніми захворюваннями. Вона властива власникам тонкої та в’ялої шкіри. Знижена щільність та пружність не дозволяє гасити забій, а розташовані поблизу її поверхні капіляри легко здавлюються та ушкоджуються.

Якщо вас турбує часте і безпричинне виникнення гематом, проконсультуйтеся з лікарем і пройдіть необхідні обстеження.