Яблучне варення часточками з ядрами волоського горіха

Яблучне варення часточками з ядрами волоського горіха

0 Від admin

Приготуємо варення з яблук часточками, прозоре, швидке – справжній делікатес. Я готую його лише три баночки – для особливих випадків. Як приготувати яблучне повидло в домашніх умовах, найпростіші рецепти тут https://flexi.com.ua/?p=7241.

Таке варення називають цукатним. Для більшого вишукування я додаю до нього трохи кориці та жменю волоських горіхів. Палички кориці є обов’язковими. Ви можете замінити їх смужками цедри лимона або, можливо, кількома невеликими шматочками імбиру – в кінці варіння ці добавки видаляються з варення, залишається лише тонкий аромат.

Взимку, коли ви поставите на стіл тарілку такого варення, вашим гостям буде складно повірити, що для приготування такого вишукування знадобився лише кілограм яблук і жменя горіхів.

Для цього рецепту можна використати будь-які кислі, обов’язково тверді яблука. Деякі рекомендують недозрілі плоди. Але мені здається, краще просто вибрати твердий сорт, тому що недостиглі фрукти не володіють тим ароматом, який витікають стиглі яблука. Однак уникайте Джонатана, бо він легко розварюється.

Інгредієнти:

  • 1,2 кг твердих кислих яблук;
  • 850 г цукру;
  • 50 мл лимонного соку;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 2 маленькі палички кориці (за бажанням).

Яблучне варення часточками з ядрами волоського горіха

Приготування:

Яблука вимийте (очищати шкірку не треба), потім наріжте часточками. Кожен плід ділиться на 8 частин, з яких видаляється серцевина. Зробити це можна ножем, але якщо у вас є спеціальний різьбяр для яблук – процес займе лічені хвилини, тому що інструмент нарізає та одночасно видаляє насіннєву коробочку.

Із зазначеної кількості вийде 1 кілограм очищених фруктів, на які треба висипати весь цукор. Сюди ж вилийте лимонний сік.

Накрийте кришку і поставте в прохолодне місце мінімум на 12 годин. За цей час можна кілька разів перемішати.

Яблука у цукрі випустять багато соку. Перекладіть все у велику каструлю і доведіть до кипіння на середньому вогні (але не сильному). Також можна додати палички кориці, що не є обов’язковим. Ви можете замінити корицю кількома смужками цедри лимона або невеликими шматочками імбиру.

На цьому етапі варення можна перемішувати, шматочки яблука не такі м’які (проте перемішуйте без фанатизму). Кип’ятіть перший раз близько 30 хвилин на слабкому вогні, потім накрийте кришкою і залиште щонайменше на 12 годин, цього разу при кімнатній температурі.

Після цього знову повторіть процес: доведіть варення до кипіння (також на середньому вогні), потім варіть від 20 до 30 хвилин на дуже слабкому вогні. Дуже важливо його не перетравлювати. Якщо кип’ятити занадто сильно, то через велику кількість пектину, після остигання воно так загусне, що ви навряд чи дістанете його з банки.

Зробіть пробу на густоту сиропу: вилийте на тарілку кімнатної температури (не холодну) підлогу чайної ложечки сиропу. Намалюйте пальцем смугу у сиропі. Якщо краї смужки не з’єдналися – готове варення. Вимикаємо вогонь.

Якщо ж сироп занадто рідкий – повторюємо ще один цикл: відставляємо накриту миску на 12 годин, потім знову варимо не більше півгодини.

В кінці варіння додайте волоські горіхи, розділені на чвертки. Горіхи нового врожаю необхідно просушити перед використанням та по можливості очистити від скоринок, інакше при зберіганні варення може згорнути – це буде досить неприємно. Також видаліть палички кориці.

Після останнього варіння (коли ви вважаєте сироп досить густим), одразу розфасуйте варення по банках. Перед використанням треба простерилізувати банки та кришки, саме варення стерилізації не потребує.

Просто після наповнення одразу закрутіть банки кришками. Якщо ви готуєте більшу кількість варення, то закручуйте кожну банку відразу після наповнення, щоб температура не впала, поки ви працюєте.

У мене вийшло 3 баночки по 380 мл. Переверніть їх вгору дном, загорніть махровим рушником і дайте повністю охолонути, після чого підпишіть і відправте в комору.

…Щоб порадувати себе взимку цим делікатесним цукатним варенням із яблук часточками у прозорому бурштиновому сиропі.